UWAGA! Ten serwis internetowy używa plików cookies.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…

Zrozumiałem
Polityka prywatności serwisu internetowego AWF Poznań


Nasza strona używa plików cookies do gromadzenia danych statystycznych, dostosowania treści serwisu do zainteresowań użytkowników, oraz prawidłowego funkcjonowania niektórych elementów naszego serwisu. Pliki cookies pozwalają stwierdzić, które informacje na naszej stronie są dla Państwa ciekawe i najchętniej czytane.

Mogą Państwo kontrolować cookies poprzez zmiany ustawień swojej przeglądarki internetowej. Jednak wszelkie zmiany w tych ustawieniach mogą wpłynąć na funkcjonowanie naszego serwisu.

„Jeść albo nie jeść" - nowa książka wydawnictwa AWF

OKLADKA JESCKsiążka „Jeść albo nie jeść" nie jest klasycznym podręcznikiem żywienia i nie zawiera stosownych przepisów i recept. Proponuje ona inne, całościowe, biologiczne spojrzenie na zagadnienie odżywiania się. Pokazuje, że niespełnienie pewnych zasad w tym zakresie ma swoje bezpośrednie lub pośrednie konsekwencje, ingeruje przede wszystkim w homeostazę organizmu, prowadząc do nieprawidłowości w zakresie przemian metabolicznych, schorzeń i obniżenia komfortu życia.
 
Przesłaniem tej książki jest nie tylko zwrócenie uwagi na konkretne zagrożenia zdrowia wynikające z nieprawidłowego żywienia, ale przede wszystkim pokazanie możliwości zapobiegania takim sytuacjom, poprzez proste działania prewencyjne, polegające wyłącznie na przemyślanym, stosownym do potrzeb organizmu odżywianiu się. Ten cel oraz znane stwierdzenie greckiego uczonego, Sokratesa ,,Człowiek nie żyje aby jadł, a je aby żyć", wyznaczyły zakres i sposób przygotowania tej książki.
Warto dodać, że książka przygotowana została przede wszystkim dla osób, które chcą zapoznać się z problematyką prawidłowego odżywiania się, jednak ze względu na braki szczegółowej wiedzy z zakresu chemii i biologii, chętniej korzystają z napisanych w sposób bardziej przystępny pozycji książkowych. Przyjęta przez autorów koncepcja przejrzystego i zrozumiałego przedstawienia, nie prostych przecież zagadnień dotyczących żywienia człowieka, pozwala na polecenie tej książki wszystkim osobom, które zainteresowane są tą problematyką. Będzie ona również właściwą pozycją dla osób, które chcą uporządkować nagromadzone z różnych źródeł, niejednokrotnie sprzeczne informacje dotyczące tematyki żywienia człowieka.
Książka ta powinna zainteresować również studentów kierunków, na których niezbędny jest zasób wiedzy z zakresu fizjologicznych i biochemicznych podstaw żywienia, szczególnie przyszłych trenerów, nauczycieli wychowania fizycznego oraz fizjoterapeutów.

(fragmenty wstępu)

Autorami nowej pozycji wydawniczej AWF są Łucja Pilaczyńska-Szcześniak - profesor nauk o kulturze fizycznej, absolwentka Wydziału Biologii i Nauk o Ziemi UAM w Poznaniu, kierownik Katedry Fizjologii, Biochemii i Higieny AWF w Poznaniu, oraz Maciej Pawlak, który  jest profesorem nauk o kulturze fizycznej, doktorem habilitowanym nauk medycznych oraz doktorem nauk rolniczych. Pracuje w Zakładzie Biochemii AWF w Poznaniu i wykłada między innymi przedmioty „Chemia żywności” i „Biochemia ogólna i żywności”.

OKLADKA JESC

Skontaktuj się z nami...

Posiadasz informację o jakimś ciekawym wydarzeniu, masz jakieś pomysły lub sugestie? Napisz do nas!

Prosimy wypełnić wszystkie cztery pola, a dodatkowo, na samym końcu podać wynik równania.
captcha
Przeładuj



sugestia