PTMS1„Od zdrowia do wyczynu” – to hasło przewodnie tegorocznego Międzynarodowego Zjazdu Naukowego Polskiego Towarzystwa Medycyny Sportowej, który odbył się w dniach 15-17 września br. w Szczecinie, w którym czynny udział wzięli pracownicy Zakładu Dietetyki Sportowej naszej Akademii.
 
Jednym z prelegentów reprezentujących naszą Akademię był kierownik Zakładu Dietetyki Sportowej prof. AWF dr hab. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski, który podczas swojego wystąpienia wskazał rolę żywienia, jako kluczowego elementu skutecznego treningu sportowego. Z kolei doktorantka Natalia Główka przedstawiła wyniki badania pilotażowego, prowadzonego w ramach projektu badawczego pt. „Ocena wpływu różnych dawek kofeiny na specyficzne zdolności wysiłkowe sportowców uprawiających CrossFit”.

Studenci II stopnia kierunku Dietetyka – Błażej Przybylik i Mikołaj Szymocha zaprezentowali referat pt. „Wpływ wdrożenia ukierunkowanej edukacji żywieniowej w grupie młodych piłkarzy nożnych”.

Tematami wiodącymi na tegorocznym zjeździe były m.in. aktywność fizyczna dla osób w różnym stanie klinicznym, COVID-19 a sportowcy, fizjologia wysiłku fizycznego, zdrowe odchudzanie, żywienie, suplementacja i doping oraz traumatologia i ortopedia sportowa.

W ramach serwisu awf.poznan.pl wykorzystywane są pliki cookies, których przeznaczeniem jest zbieranie danych statystycznych oraz zapewnienie prawidłowego funkcjonowania niektórych elementów serwisu. Informacje zawarte w plikach cookies są wykorzystane do oceny sposobu korzystania z naszej witryny przez jej Użytkowników. Dzięki temu awf.poznan.pl może dostosować zwartość serwisu do oczekiwań swoich użytkowników.
Użytkownik może samodzielnie – poprzez zmianę ustawień swojej przeglądarki internetowej – modyfikować warunki przechowywania oraz udostępniania zwartości plików cookies w zakresie własnego urządzenia końcowego. Brak wyłączenia lub ograniczenia możliwości przechowywania oraz udostępniania zawartości plików cookies oznacza wyrażenie przez użytkownika zgody na takie działania serwisu awf.poznan.pl