W minionym tygodniu naszą uczelnię odwiedzili uczniowie I klasy o profilu analiza chemiczna Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących w Gorzowie Wielkopolskim i wzięli udział w praktycznych warsztatach w pracowni analizy żywności pod okiem dr Angeliki Cisek-Woźniak.
Uczniowie mieli możliwość poszerzenia i uzupełnienia wiedzy w zakresie prowadzenia badań laboratoryjnych. Praktykowali technikę pipetowania i samodzielnie wykonali kilka prostych i ciekawych eksperymentów dotyczących obecności składników odżywczych w wybranych surowcach spożywczych.
Była to również doskonała okazja, by pogłębić wiedzę na temat substancji chemicznych, które na co dzień spożywamy pod postacią białek, węglowodanów czy tłuszczy, a które są obecne w żywności i mają ogromy wpływ na zdrowie. Uczniowie wykazali się ogromnym zaangażowaniem, chętnie współpracowali w grupach, mając okazję zdobycia praktycznych umiejętności, eksperymentowania, odkrywania oraz zrozumienia fundamentalnych koncepcji naukowych. Było to inspirujące i interaktywne spotkanie, promujące nie tylko naszą Uczelnię, ale przede wszystkim zdobywanie wiedzy poprzez praktyczne doświadczenia zwiększające zaangażowanie uczniów w proces ich nauki i rozwój.