W czasopiśmie naukowym Nutrients ukazała się publikacja pt. „The influence of intestinal Microbiota on BDNF levels”. Autorzy: Molska Marta, Kinga Mruczyk, Angelika Cisek-Woźniak, Wojciech Prokopowicz, Patrycja Szydełko, Zuzanna Jakuszewska, Karolina Marzec, Martyna Trocholepsza

Praca miała na celu wyjaśnienie związku pomiędzy mikrobiotą jelitową, a poziomem neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF). Ponadto wskazuje, że probiotyki, prebiotyki i aktywność fizyczna mogą mieć pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową, a zatem również na poziom neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego.

Link do publikacji

Publikacja została dofinansowana przez Województwo Lubuskie w ramach konkursu „Małe dotacje dla Uczelni publicznych z Województwa Lubuskiego”, w roku 2024. Osobą odpowiedzialną za realizację zadania była dr Marta Molska z Zakładu Dietetyki ZWKF.