Dziś na naszej Uczelni odbyło się uroczyste otwarcie nowej pracowni gastronomicznej Zakładu Dietetyki. Dzięki wsparciu samorządu województwa udało się stworzyć profesjonalną pracownię, z której korzystać będą przyszli dietetycy.
Otwarcie pracowni poprzedziła konferencja prasowa z udziałem Elżbiety Anny Polak, Marszałka Województwa Lubuskiego, prof. AWF dr hab. Dariusza Wielińskiego, Rektora AWF w Poznaniu, Krystyny Sibińskiej, posłanki na Sejm RP, Tadeusza Jędrzejczaka, członka Zarządu Województwa Lubuskiego, Anny Synowiec, radnej Sejmiku Województwa Lubuskiego, Radosława Wróblewskiego, radnego miasta Gorzowa Wlkp., prof. AWF dr Piotra Żurka, Dziekana gorzowskiej Filii AWF oraz Stanisława Wiesława Kuhnerta, Kanclerza AWF w Poznaniu.
Konferencję otworzył Rektor Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu prof. AWF dr hab. Dariusz Wieliński:
Mamy uroczysty dzień, albowiem uruchamiamy nową pracownię dietetyki. Pracownię, która ma służyć studentom studiującym na kierunku, który niedawno uruchomiliśmy. Dietetykę traktujemy w pewnym sensie priorytetowo, bo jest to kierunek, który bardzo umiejętnie wpisuje się w przestrzeń miedzy kierunkami medycznymi (a takim kierunkiem jest fizjoterapia prowadzona tu już od lat w zamiejscowym wydziale AWF w Gorzowie) a sportowymi (takimi jak wychowanie fizyczne).
Dietetyka – ważny i popularny kierunek
Marszałek Województwa Lubuskiego Elżbieta Anna Polak pogratulowała władzom AWF i zapewniła wsparcie samorządu województwa dla naszej Uczelni.
Uczelnia radzi sobie świetnie (…) Widać dzisiaj, ilu studentów korzysta w tym budynku z wiedzy, z nauki. Dietetyka, która powstała kilka lat temu, świetnie wpisuje się w naszą Strategię Rozwoju Województwa. Zdrowie i jakość życia to przecież nasza inteligentna specjalizacja, którą wybraliśmy kilka lat temu (…) Dietetyka to niesłychanie ważny kierunek i widać, jak chętnie studenci go wybierają, więc to strzał w dziesiątkę – podkreśliła Marszałek Elżbieta Anna Polak.
Dotychczas studenci dietetyki korzystali z pracowni znajdującej się w zaprzyjaźnionym Zespole Szkół Gastronomicznych. Teraz, przedmioty praktyczne będą realizować w murach uczelni. W nowej pracowni stworzono cztery stanowiska dla studentów wyposażone w kuchenki elektryczne, blaty robocze i okapy. Pracownia wyposażona jest również w również w piec konwekcyjno-parowy, zmywarkę-wyparzarkę, chłodziarko-zamrażarkę oraz sprzęt kuchenny.
Pracownia powstała dzięki dofinansowaniu 100 tys. zł z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubuskiego w ramach dotacji z 2022 roku.
Dydaktyka i promocja zdrowia
Pracownia umożliwi nie tylko dydaktykę na wysokim poziomie, ale też organizację imprez dla mieszkańców Gorzowa i województwa lubuskiego, np. w ramach Festiwalu Nauki czy warsztatów dietetycznych. A więc wszystko, co wpływa – jak powiedziała pani marszałek – na stan zdrowia i jakość życia naszych mieszkańców – zaznaczył Dziekan prof. AWF dr hab. Piotr Żurek.
Dr inż. Kinga Mruczuk – Kierownik Zakładu Dietetyki oprowadziła gości, prezentując sale dydaktyczne: pracownię dietetyczną oraz pracownię analizy żywności, a następnie wszyscy udali się na uroczyste otwarcie nowej pracowni gastronomicznej, gdzie na uczestników czekał szef kuchni Piotr Kisson oraz studentki dietetyki. Po symbolicznym przecięciu wstęgi, goście mieli okazję obejrzeć pracownię i skosztować specjałów szefa kuchni.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć z wydarzenia.