9 kwietnia 2025 roku aula AWF w Poznaniu gościła uczestników V Konferencji Naukowo-Dydaktycznej „Żywienie człowieka – profilaktyka, wspomaganie, bezpieczeństwo”, zorganizowanej przez Wydział Nauk o Zdrowiu. W wydarzeniu – zarówno stacjonarnie, jak i online – wzięli udział studenci, doktoranci i młodzi naukowcy z 11 uczelni w Polsce. Wśród nich nie zabrakło także przedstawicieli Zamiejscowego Wydziału Kultury Fizycznej w Gorzowie Wielkopolskim.
Konferencję otworzyła sesja wykładów eksperckich, w której udział wzięła m.in.: prof. dr hab. Anna Skarpańska-Stejnborn, prezentując temat: „Olej z kryla arktycznego: potencjał prozdrowotny i zastosowanie w praktyce klinicznej dietetyka”.
W drugiej części wydarzenia, poświęconej prezentacjom młodych naukowców, nasi studenci – członkowie Studenckiego Koła Naukowego Psychodietetyki i Studenckiego Koła Naukowego Dietetyki Klinicznej, zaprezentowali wyniki swoich badań zarówno w formie wystąpień ustnych, jak i plakatów naukowych:
„Analiza nawyków żywieniowych, suplementacji, aktywności fizycznej oraz ich wpływu na samopoczucie i dolegliwości w grupie pacjentów bariatrycznych”
Autorzy: Natalia Kałużna, dr Mariola Radzińska
Opiekun naukowy: dr Mariola Radzińska
Koło naukowe: SKN Psychodietetyki
„Zachowania i poglądy żywieniowe zawodników wybranych dyscyplin sportu”
Autorzy: Klaudia Ejsmunt, dr Mariola Radzińska
Opiekun naukowy: dr Mariola Radzińska
Koło naukowe: SKN Psychodietetyki
„Związek między poziomem neurotroficznego czynnika pochodzenia mózgowego (BDNF) w surowicy krwi a występowaniem zaburzeń gospodarki węglowodanowej u kobiet po menopauzie”
Autorzy: Martyna Heyser, Natasza Tomońska-Malinowska, dr Angelika Cisek-Woźniak, dr Kinga Mruczyk, dr Aleksandra Skoczek-Rubińska
Opiekunowie naukowi: dr Angelika Cisek-Woźniak, dr Kinga Mruczyk, dr Aleksandra Skoczek-Rubińska
Koło naukowe: SKN przy Zakładzie Dietetyki
„Wpływ makroskładników diety na funkcje poznawcze kobiet po menopauzie z uwzględnieniem BMI”
Autorzy: Filip Zdankiewicz, Nikola Kozajda, dr Angelika Cisek-Woźniak, dr Kinga Mruczyk
Opiekunowie naukowi: dr Angelika Cisek-Woźniak, dr Kinga Mruczyk
Koło naukowe: SKN przy Zakładzie Dietetyki
Uczestnicy z zaangażowaniem prezentowali rezultaty swoich badań oraz omawiali aktualne problemy związane z żywieniem człowieka.
Serdecznie dziękujemy organizatorom, prelegentom i uczestnikom za aktywny udział oraz inspirującą atmosferę wydarzenia.