8 kwietnia 2025 roku studenci dietetyki uczestniczyli w wyjściu dydaktycznym do laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie Wielkopolskim.

Tematem przewodnim wizyty była praktyczna realizacja urzędowej kontroli żywności, a studenci mieli możliwość zapoznania się z procedurami laboratoryjnymi stosowanymi w ocenie mikrobiologicznej, chemicznej i sensorycznej żywności oraz poznali rolę Państwowej Inspekcji Sanitarnej w systemie nadzoru nad jakością zdrowotną żywności w Polsce.

Szczególnie cennym elementem wizyty była demonstracja badań prowadzonych w laboratoriach WSSE, która pozwoliła studentom na bezpośrednie zapoznanie się z procesem analizy próbek oraz pracą specjalistów laboratoryjnych.

Wizyta stanowiła uzupełnienie wiedzy teoretycznej o praktyczny aspekt funkcjonowania państwowego systemu monitoringu i urzędowej kontroli jakości żywności w Polsce.

Opiekunem wyjścia była dr Angelika Cisek-Woźniak.

Serdecznie dziękujemy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej za zaproszenie, a pracownikom za profesjonalne przygotowanie, życzliwość oraz interesującą i angażującą demonstrację badań laboratoryjnych.