8 kwietnia 2025 roku studenci dietetyki uczestniczyli w wyjściu dydaktycznym do laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gorzowie Wielkopolskim.
Tematem przewodnim wizyty była praktyczna realizacja urzędowej kontroli żywności, a studenci mieli możliwość zapoznania się z procedurami laboratoryjnymi stosowanymi w ocenie mikrobiologicznej, chemicznej i sensorycznej żywności oraz poznali rolę Państwowej Inspekcji Sanitarnej w systemie nadzoru nad jakością zdrowotną żywności w Polsce.
Szczególnie cennym elementem wizyty była demonstracja badań prowadzonych w laboratoriach WSSE, która pozwoliła studentom na bezpośrednie zapoznanie się z procesem analizy próbek oraz pracą specjalistów laboratoryjnych.
Wizyta stanowiła uzupełnienie wiedzy teoretycznej o praktyczny aspekt funkcjonowania państwowego systemu monitoringu i urzędowej kontroli jakości żywności w Polsce.
Opiekunem wyjścia była dr Angelika Cisek-Woźniak.
Serdecznie dziękujemy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej za zaproszenie, a pracownikom za profesjonalne przygotowanie, życzliwość oraz interesującą i angażującą demonstrację badań laboratoryjnych.