BG – Budynek główny, ul. Estkowskiego 13, 66-400 Gorzów Wielkopolski
F – Budynek dydaktyczny fizjoterapii, ul. Orląt Lwowskich 4–6, 66-400 Gorzów Wielkopolski

NAUCZYCIELE AKADEMICCY

dr inż. Kinga Mruczyk

kierownik zakładu
adiunkt

e-mail: k.mruczyk@awf-gorzow.edu.pl

gabinet: F-317

telefon: (95) 72 79 178

dr Angelika Cisek-Woźniak

asystent

e-mail: a.cisek@awf-gorzow.edu.pl

gabinet: F-312

telefon: (95) 72 79 178

Wykształcenie:

  • 2022 – Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu – doktor nauk o zdrowiu
  • 2020 – Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu; Podyplomowe Niestacjonarne Studium Metodologii Badań Naukowych.
  • 2011 – 2012 – Wyższa Szkoła Biznesu w Gorzowie Wlkp., Studia Podyplomowe – Systemy Zarządzania Jakością; certyfikat menadżera jakości, pełnomocnika do spraw jakości oraz auditora wewnętrznego systemu zarządzania jakością;
  • 1999 – 2001 – Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu – kurs przygotowania pedagogicznego;
  • 1996 – 2001 – Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu Wydział Chemii – kierunek: chemia; tytuł zawodowy: magister chemii;

Kariera zawodowa:

  • 2016–obecnie: ZWKF w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel akademicki
  • 2004-2017: Państwowa Inspekcja Sanitarna: Wojewódzka Stacja Sanitarno–Epidemiologiczna w Gorzowie Wielkopolskim – Dział Nadzoru Sanitarnego – Oddział Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Kosmetyków; Oddział Higieny Pracy – Starszy Asystent nadzoru sanitarnego w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia. Wojewódzki Administrator Systemu Bezpieczeństwa Żywności. Wojewódzki Administrator Systemu IMI Wymiany Informacji na Rynku Wewnętrznym Unii Europejskiej prowadzonego przez Komisję Europejską
    Wojewódzki koordynator zespołu ds. nadzoru nad środkami zastępczymi. Rzecznik prasowy
  • 2003–2004: Zespół Szkół Ogólnokształcących nr III w Gorzowie Wielkopolskim – nauczyciel chemii

Zainteresowania badawcze:

  • Bezpieczeństwo i jakość żywności oraz żywienia. Kontrola bezpieczeństwa żywności, systemy gwarantujące bezpieczeństwo żywności – HACCP, GHP/GMP,
  • Bezpieczeństwo zdrowotne materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
  • Zanieczyszczenia żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka
  • Nowe psychoaktywne substancje – ich oddziaływanie na organizm. Epidemiologia zatruć.

Uprawnienia:

  • Certyfikaty z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz prawa żywnościowego uzyskane w ramach szkoleń w strukturach Państwowej Inspekcji Sanitarnej m. in. w Głównym Inspektoracie Sanitarnym, w referencyjnych Instytutach m. in. Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie oraz Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego – Państwowym Zakładzie Higieny w Warszawie.
  • Certyfikaty z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia w ramach odbytych szkoleń międzynarodowych organizowanych m. in. przez DGCCERF Francja; European Commission – DG SANTE – Health and Food Executive Agency; Bundesamt fur Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit.
  • Certyfikaty z odbytych szkoleń międzynarodowych w ramach projektu Better Training for Safer Food for Food Inspektor prowadzonych przez Directorate-General for Health & Consumers Agency for Health and Consumers.
  • Użytkownik Forum dyskusyjnego przy Komisji Europejskiej Circa Newsgroup FCM (Food Contact Materials).
  • Certyfikaty menadżera jakości i pełnomocnik ds. jakości.
  • Uprawnienia auditora wewnętrznego systemu zarządzania jakością.
  • Audytor wewnętrzny jednostek kontrolujących.
  • Pedagogiczne.

Kursy i szkolenia z otrzymanymi certyfikatami:

  • 09.2003 – 06.2004 – różne formy doskonalenia zawodowego nauczycieli: ukończone warsztaty prowadzone przez Wojewódzki Ośrodek Metodyczny
    w Gorzowie Wlkp. oraz Poradnię Psychologiczno–Pedagogiczną w Gorzowie Wlkp.;
  • 2004 – 2006 – Warszawa – cykl szkoleń w ramach unijnego projektu Phare 2002 Strengthening the Food Control Administration, w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności oraz żywienia, kontroli bezpieczeństwa żywności, systemu HACCP, Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GHP/GMP) prowadzonych przez francuską Dyrekcję Generalną ds. Konkurencji, Konsumentów i Kontroli Nadużyć (DGCCERF);
  • 08.2004 – 12.2004 – Warszawa szkolenie Lidera Użytkownika Europejskiego Systemu Bezpieczeństwa Żywności zorganizowane przez Decsoft S.A.
    w Warszawie w ramach projektu Unii Europejskiej Phare 2004;
  • 2004 – 2006 – Warszawa – cykl szkoleń w ramach kursów organizowanych przez DG SANTE European Commission – Health and Food Executive Agency w ramach projektu Better Training for Safer Food 2004;
  • 02.2005 – Warszawa, kurs Audytora wewnętrznego jednostek kontrolujących;
  • 08.2008 – Białowieża, szkolenie w ramach polsko-niemieckiego Projektu Współpracy Bliźniaczej Transition Facility 2006 organizowanego przez Bundesamt fur Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywienia;
  • 12.2010 – szkolenie użytkownika Forum dyskusyjnego przy Komisji Europejskiej Circa Newsgroup w zakresie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością FCM (Food Contact Materials);
  • 02.2011 – Warszawa, szkolenie Administratora Systemu Wymiany Informacji na Rynku Wewnętrznym Unii Europejskiej (IMI) prowadzonego przez Komisję Europejską;
  • 09.2012 – Tallin, szkolenie zorganizowane w ramach projektu Better Training for Safer Food for Food Inspektors przez Directorate-General for Health & Consumers Agency for Health and Consumers dotyczącego bezpieczeństwa żywności i żywienia;
  • 03.2013 – Lisbona, szkolenie zorganizowane w ramach projektu Better Training for Safer Food, training course, Directorate-General for Health
    & Consumers TrainSafer Food – European Training Platform for Safer Food, dotyczącego bezpieczeństwa żywności i żywienia;
  • 2004 – 2016 – cykliczne szkolenia organizowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie – Studium Zdrowia Publicznego; Główny Inspektorat Sanitarny oraz struktury własne Państwowej Inspekcji Sanitarnej – Wojewódzką Stację Sanitarno – Epidemiologiczną w Gorzowie Wlkp. w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • 2004 – 2016 – cykle szkoleniowe prowadzone przez Instytut Medycyny Pracy Łodzi dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego produktów kosmetycznych
    w zakresie warunków produkcji, wprowadzania do obrotu, oznakowania oraz oceny bezpieczeństwa;
  • 06.2016 – szkolenie on-line dot. „HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Point; system analizy i oceny krytycznych punktów kontroli na rynku żywnościowym”, zorganizowane przez Consumers, Health and Food Executive Agency przy Komisji Europejskiej w ramach programu Better Training for Safer Food;
  • 2011 – 2017 – Warszawa, cykle szkoleniowe prowadzone przez Główny Inspektorat Sanitarny dotyczące nadzoru nad wprowadzaniem do obrotu środków zastępczych (tzw. dopalaczy, nowych narkotyków);
  • 01.2017 – Warszawa, szkolenie nt. „Znakowanie żywności, oświadczenia żywieniowe i zdrowotne” zorganizowane przez Instytutu Żywności i Żywienia;
  • 03.2017 – Szczecin, szkolenie nt. „Prawo prasowe i publikacja wizerunku w pracy rzeczników prasowych, pracowników działów PR, reklamy i promocji oraz dziennikarzy. Reklama w prasie, radiu, telewizji” – Ośrodek Edukacyjny FORUM;
  • 11.2017 – Gorzów Wlkp., szkolenie nt. „Dopalacze” czym są i jak działają” – przeprowadzone przez terapeutę reprezentującego Stowarzyszenie MONAR – Poradnia Profilaktyki, Leczenia i Terapii Uzależnień w Warszawie;
  • 02.2018 – Gorzów Wlkp., szkolenie „Dieta dla seniora. Skuteczna diagnoza i interwencja dietetyczna u pacjentów po 60 roku życia – aspekty teoretyczne i praktyczne” zorganizowane przez Ministerstwo Zdrowia w ramach ogólnopolskiego projektu szkoleń specjalistycznych;
  • 10.2018 – Warszawa, szkolenie „Żywienie osób starszych” organizowane przez Polskie Towarzystwo Dietetyki;
  • 11.2020 – (e-learning), szkolenie nt. „Poprawa sposobu żywienia, stanu odżywienia oraz aktywności fizycznej społeczeństwa” zorganizowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny oraz Ministerstwo Zdrowia.

Udział w konferencjach z otrzymanymi certyfikatami:

  • 11.2016 – Gorzów Wlkp. (udział bierny) konferencja naukowa nt. „Style żywienia w XXI wieku” zorganizowana przez Akademię im. Jakuba z Paradyża;
  • 11.2016 – Gorzów Wlkp. (udział bierny) konferencja „Wpływ aktywności fizycznej na profilaktykę chorób cywilizacyjnych” zorganizowana przez Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego;
  • 12.2016 – Warszawa (udział bierny) międzyresortowa konferencja
    nt. „Poprawy skuteczności w zakresie ograniczenia podaży środków zastępczych”;
  • 2004 – 2017 (udział bierny) konferencje naukowo – dydaktyczne dot. tematyki żywnościowo – żywieniowej zorganizowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie oraz Główny Inspektorat Sanitarny w Warszawie;
  • 02.2017 – Gorzów Wlkp. (udział czynny) konferencja inaugurująca II edycję Wojewódzkiego Programu Antydopalaczowego pn. „Dopalam się sobą” zorganizowana przez Komendę Wojewódzką Policji w Gorzowie Wlkp. – referat „Zwalczania zagrożeń stworzonych przez nowe narkotyki”;
  • 11.2017 – Zielona Góra (udział czynny) konferencja nt. „Używanie nowych substancji psychoaktywnych przez młodzież. Wyzwaniem dla dorosłych” zorganizowana przez Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Zielonej Górze wraz z Ekspertem Wojewódzkim ds. Informacji o Narkotykach i Narkomanii – referat „Nowe substancje psychoaktywne, epidemiologia zjawiska związanego z zatruciami i zgonami spowodowanymi ich stosowaniem na terenie województwa lubuskiego”;
  • 11.2017 – Gorzów Wlkp. (udział czynny) IV Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Zdrowie w perspektywie pedagogicznej. Determinanty zdrowia dzieci i młodzieży” zorganizowana przez Wydział Humanistyczny Akademii im. Jakuba z Paradyża – referat „Dopalacze – dlaczego są aż tak niebezpieczne”;
  • 04.2017 – Gorzów Wlkp. (udział bierny) konferencja „Depresja – porozmawiajmy o niej” zorganizowana przez Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie Wlkp.;
  • 06. 2017 – Gorzów Wlkp. (udział bierny) konferencja popularno – naukowa nt. „Zdrowego żywienia w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Fakty i mity dotyczące suplementacji diety” zorganizowana przez Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie Wlkp.;
  • 04. 2018 – Gdynia (udział bierny) X Jubileuszowa Konferencja Naukowo-Szkoleniową „Nowe trendy żywienia w chorobach przewlekłych” zorganizowana przez Gdański Uniwersytet Medyczny;
  • 06. 2018 – Olsztyn (udział czynny) konferencja Żywienie i Nowotwory. Materiały konferencyjne I Krajowej Konferencji Naukowej Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych z cyklu pt. Dylematy nauki o żywieniu człowieka – dziś i jutro; „Rola otyłości i czynników środowiskowych, takich jak dieta i aktywność fizyczna w etiopatogenezie zaburzeń płodności”;
  • 06. 2018 – Olsztyn (udział czynny) konferencja Żywienie i Nowotwory. Materiały konferencyjne I Krajowej Konferencji Naukowej Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych z cyklu Dylematy nauki o żywieniu człowieka – dziś i jutro: „Obecność zearalenonu w żywności i jej wpływ na patogenezę nowotworów złośliwych” – wyróżnione doniesienie;
  • 09. 2018 – Parma (udział bierny) konferencja „Science-Food-Society” zorganizowana przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności);
  • 11. 2018 – Wrocław (udział bierny) konferencja „Żywienie, zdrowie i choroby” zorganizowana przez Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu;
  • 03.2019 – Poznań (udział bierny) IV Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dietetyka gerontologiczna – wyzwania i szanse” zorganizowana przez Uniwersytety Medyczny w Poznaniu;
  • 05.2019 – Gorzów Wlkp. (udział bierny) konferencja „Zaburzenia odżywiania dzieci i młodzieży. Jak zapobiegać i leczyć” zorganizowana przez Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego w Gorzowie Wlkp.;
  • 03. 2019 – Walencja (udział czynny) 6th International Conference on Nutrition and Growth. Książka abstraktów „Maternal diet and gestational diabetes mellitus development”;
  • 08.2020 – Londyn (udział czynny) 7th International Conference on Nutrition and Growth. Virtual Conference, Abstract Book „Occurrence and safety evaluation of dietary intake of deoxynivalenol in cereal-based baby foods collected from Polish retail market” oraz „Dietary and lifestyle modifications as a treatment of premenstual sydrome in adolescent girls” oraz „Aflatoxin B1 and ochratoxin a level in infant formulae and baby foods marketed in Poland”;
  • 10. 2020 (on-line; udział bierny) V Narodowy Kongres Żywieniowy
    pt. „Dieta dla zdrowia i planety. Jaka powinna być dieta przyszłości?” Organizator – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny;
  • 06. 2021 (on-line; udział bierny) 9 Ogólnopolski Kongres Starzenia Pacjent 65+ w codziennej praktyce lekarskiej. Organizator – Colegium Medicum Uniwersytet Jagielloński;
  • 09. 2021 (on-line; udział bierny) Ogólnopolska Konferencja „Od pola do stołu”. Organizator – Komisja Europejska.
  • 10. 2021 (on-line; dział bierny) Ogólnopolska Konferencja „HR Master”. Organizator Educado.

dr Marta Molska

adiunkt

e-mail: m.molska@awf-gorzow.edu.pl

gabinet: F-423

dyżur: Pn: 14:00–15:00; Pt: 11:00–12:00

telefon: (95) 72 79 178

dr Aleksandra Skoczek-Rubińska

adiunkt

PRACOWNIK BADAWCZO-TECHNICZNY

mgr Marta Pasek

specjalista badawczo-techniczny

e-mail: dietetyka@awf-gorzow.edu.pl

gabinet: F-313

telefon: (95) 72 79 178