29 listopada w pracowni gastronomicznej AWF odbył się finał konkursu kulinarnego pod hasłem „Przepis na zdrowy fast food”.

Wydarzenie było podsumowaniem kampanii na rzecz walki z otyłością wśród dzieci i młodzieży, którą współorganizowaliśmy z Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wielkopolskim.

Spośród ponad stu fantastycznych przepisów na zdrowe wersje fast foodów wybrano trzy zwycięskie. Ich autorzy zostali zaproszeni do AWF, by pod okiem profesjonalnego kucharza i studentów dietetyki wykonać własną potrawę. Dzieci serwowały wege burgery, pizzę z kalafiora, pieczone bataty, kotlety z cukinii i sałatki.

Komisja szczególnie doceniła fast food Matyldy Woźniak ze Świebodzina. Gratulujemy wszystkim małym kucharzom wspaniałych pomysłów na smaczne i zdrowe potrawy.

Wyniki konkursu:

I miejsce Matylda Woźniak ze Szkoły Podstawowej nr 3 w Świebodzinie

II miejsce Julia Olesiak z Zespołu Szkół w Cybince

III miejsce Martyna Obodzińska z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego z Oddziałami Integracyjnymi w Otyniu

Wyróżnienie:

Miłosz Grygiel ze Szkoły Podstawowej nr 18 w Zielonej Górze

Julia Assenberg van Eijsden ze Szkoły Podstawowej w Krzeszycach