W ramach kampanii na rzecz walki z otyłością dzieci i młodzieży, którą realizujemy wspólnie z Wojewódzką Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Gorzowie Wlkp., 14 listopada odbył się finał konkursu „Przepis na zdrowe drugie śniadanie”. W rywalizacji wzięło udział około 200 uczestników z całego województwa lubuskiego.

Laureaci, którzy zakwalifikowali się do finału, przygotowywali swoje autorskie propozycje śniadań pod okiem profesjonalnego kucharza w pracowni gastronomicznej AWF.

Zwycięzców wyłoniła komisja konkursowa w składzie: dr hab. Leszek Zguczyński (Dziekan Filii), dr inż. Kinga Mruczyk (Kierownik Zakładu Dietetyki) oraz lek. med. Dorota Konaszczuk (Lubuski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny w Gorzowie Wlkp.).

Wyniki konkursu:
I miejsce: Hanna Misa (Szkoła Podstawowa w Gęstowicach) – brokułowe muffinki
II miejsce: Nadia Markowska (Szkoła Podstawowa nr 3 w Nowej Soli) – bułka z serka wiejskiego z pastą z awokado
III miejsce: Kinga Dąbrowska (Gminny Zespół Szkół w Dobiegniewie) – szpinakowy wrap
Wyróżnienie: Julia Assenberg van Eijsden (Szkoła Podstawowa w Krzeszycach) – malinowe naleśniki

Laureaci konkursu otrzymali nagrody umożliwiające dalszy rozwój kulinarnych talentów.

Gratulujemy wszystkim uczestnikom i zwycięzcom za wspaniałe pomysły i kreatywne podejście do zdrowego odżywiania!

Przejdź do treści