Kierunek Dietetyka odpowiada na zapotrzebowanie dynamicznie zmieniającego się rynku pracy. Rosnąca świadomość społeczeństwa oraz potrzeba dbania o zdrowie i kondycję fizyczną dają coraz większe szanse na zatrudnienie i rozwój specjalistów tej branży.
O kierunku
W trakcie studiów do wyboru są dwie specjalności:
- dietoprofilaktyka i dietoterapia,
- żywienie w sporcie.
Program studiów obejmuje następujące zagadnienia:
- analiza i ocena jakości żywności,
- higiena i toksykologia,
- dietetyka pediatryczna,
- dietetyka kliniczna,
- farmakologia i farmakoterapia żywieniowa,
- technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo,
- żywienie osób starszych,
- żywienie w chorobach dietozależnych,
- żywienie i suplementacja w sporcie.
Absolwent otrzymuje tytuł zawodowy licencjata w zakresie dietetyki i nabywa kwalifikacje do oceny, układania i modyfikowania diety dla człowieka zdrowego i chorego oraz aktywnego fizycznie – na poziomie rekreacyjnym i profesjonalnym.
Absolwent jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej lub pracy w: