Kierunek Dietetyka odpowiada na zapotrzebowanie dynamicznie zmieniającego się rynku pracy. Rosnąca świadomość społeczeństwa oraz potrzeba dbania o zdrowie i kondycję fizyczną dają coraz większe szanse na zatrudnienie i rozwój specjalistów tej branży.

Forma studiów

Studia I stopnia: 3 letnie licencjackie, prowadzone w formie stacjonarnej

O kierunku

W trakcie studiów do wyboru są dwie specjalności:

  • dietoprofilaktyka i dietoterapia,
  • żywienie w sporcie.

Program studiów obejmuje następujące zagadnienia:

  • analiza i ocena jakości żywności,
  • higiena i toksykologia,
  • dietetyka pediatryczna,
  • dietetyka kliniczna,
  • farmakologia i farmakoterapia żywieniowa,
  • technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo,
  • żywienie osób starszych,
  • żywienie w chorobach dietozależnych,
  • żywienie i suplementacja w sporcie.

Możliwość zatrudnienia

Absolwent otrzymuje tytuł zawodowy licencjata w zakresie dietetyki i nabywa kwalifikacje do oceny, układania i modyfikowania diety dla człowieka zdrowego i chorego oraz aktywnego fizycznie – na poziomie rekreacyjnym i profesjonalnym.

Absolwent jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej lub pracy w:

  • publicznych i niepublicznych poradniach żywieniowych,
  • klubach i stowarzyszeniach sportowych,
  • instytucjach związanych z doradztwem żywieniowym,
  • firmach cateringowych,
  • szkołach,
  • placówkach oświatowo-wychowawczych,
  • zakładać opieki zdrowotnej.