Badania dotyczące zastosowania krioterapii we wspomaganiu stymulacji insulinowrażliwości prowadzą prof. dr hab. Ewa Ziemann i prof. AWF dr hab. Giovanni Lombardi z Zakładu Lekkiej Atletyki i Przygotowania Motorycznego AWF Poznań. Wyniki tych badań wskazują na możliwość stosowania tej metody fizykalnej jako wsparcie w zmniejszaniu skutków insulinooporności. Nasi naukowcy są również autorami artykułu na temat badań w monografii wydanej niedawno w renomowanym międzynarodowym wydawnictwie Springer.
Badania dotyczą efektów krioterapii na wrażliwość na działanie insuliny w grupie osób z nadwagą. Grupa badanych liczy 70 osób w wieku od 25 do 62 roku życia z otyłością wisceralną. – W literaturze naukowej dobrze udokumentowane jest m.in. przeciwzapalne działanie zimna. Dlatego zabiegi z jego wykorzystaniem mają zastosowanie w różnego typu schorzeniach, głównie narządu ruchu. Prowadząc badania w tym kierunku zauważono, że nieoczekiwanie poprawiają się też wskaźniki regulujące poziom cholesterolu i trójglicerydów u młodych osób, jak również poziom białek, które uczestniczą w regulacji równowagi glukostatycznej – informuje prof. dr hab. Ewa Ziemann.
Dlatego uwaga zespołu badawczego zwróciła się w kierunku redukcji niskiego ogólnoustrojowego, przewlekłego stanu zapalnego wywołanego np. otyłością u osób w średnim wieku. Wykorzystano działanie samego zimna, zimna wspomaganego treningiem oraz samego treningu.
Na obecnym etapie badań wydaje się, że – zgodnie z oczekiwaniami – najbardziej efektywną procedurą jest połączenie wysiłku i zimna. Jednakże – co ciekawe – ten efekt nie występuje u wszystkich osób, a tylko u części. Jest to związane z sekrecją białek uwalnianych zarówno z mięśni szkieletowych, jak i z tkanki tłuszczowej. – Pozostaje określić, jakie czynniki determinują tę odpowiedź. Mamy jeszcze do wykonania drugą część badań na hodowlach komórkowych, które będą traktowane surowicą osób poddanych wyżej wymienionym zabiegom. Ta część badań będzie wykonana w Mediolanie. Z wiadomych względów jest odsunięta w czasie – wyjaśnia prof. Ewa Ziemann.
Jak podaje, w Polsce kriokomory są stosunkowo popularne. Mówi się nawet o polskiej szkole krioterapii. Zabiegi kriokomory mogą być jednak zastąpione przez zimną wodę – w przypadku braku dostępności do tego rodzaju sprzętu. Efekt kąpieli może być nawet silniejszy, ze względu na fakt, iż woda silniej ochładza ze względu na swe właściwości fizyczne. Efekt na skórze może być bardziej odczuwalny w kriokomorze, ale na cały organizm mocniej będzie oddziaływała kąpiel w zimnej wodzie. Stąd tak dobre samopoczucie osób korzystających z tzw. morsowania. Wyniki badań mogą posłużyć osobom z nadwagą i z otyłością. Mogą bowiem oni korzystać z tych procedur, aby zachować zdrowie. – Nie zakładamy, że jest to droga prowadząca do redukcji masy ciała. Uważamy, że najważniejsza jest poprawa stanu zdrowia, w tym insulinowrażliwości. Bardzo ważne jest połączenie dwóch procedur: wysiłku i działania zimnem. Warto dodać, że insulinooporność dotyczy osób o prawidłowej budowie ciała, ale nieaktywnych fizycznie, prowadzących siedzący tryb życia – mówi prof. Ewa Ziemann.
Badania pt. „Efekty krótkoterminowe i długoterminowe ogólnoustrojowej krioterapii na wrażliwość na działanie insuliny w grupie osób z nadwagą – badania translacyjne z uwzględnieniem zmian indukowanych zimnem i treningiem na regulację hormonalną metabolizmu” finansowane są przez Narodowe Centrum Nauki OPUS_13. Realizowane były przez dwa lata w gdańskiej AWFiS kierunkiem prof. dr hab. Ewy Ziemann.
Badania przeprowadzą prof. dr hab. Ewa Ziemann i prof. AWF dr hab. Giovanni Lombardi z Zakładu Lekkiej Atletyki i Przygotowania Motorycznego, którzy dołączyli do zespołu badawczego AWF Poznań w tym roku akademickim. Badania są rezultatem zainteresowań zespołu naukowego Pani Profesor, które pasjonują ją od ponad 10 lat.
Artykuł na temat badań autorstwa naszych naukowców wraz z prof. Giuseppe Banfi z Uniwersytetu w Mediolanie ukazał się w monografii wydanej niedawno w renomowanym międzynarodowym wydawnictwie Springer.
Abstrakt na temat badań naszych naukowców dostępny jest na stronie: link.
Serdecznie gratulujemy!