8 lipca br. w Auli Naszej Alma Mater odbyło się Absolutorium Wydziału Nauk o Kulturze Fizycznej, w którym udział wzięli Absolwenci kierunków: Wychowanie Fizyczne, Sport oraz Turystyka i Rekreacja, którzy tym samym zakończyli swoją studencką przygodę na Wydziale Nauk o Kulturze Fizycznej. W uroczystości udział wzięli: Prorektor ds. Nauki – prof. dr hab. Jan Celichowski, Dziekan Wydziału Nauk o Kulturze Fizycznej – prof. dr hab. Tomasz Tasiemski, Prodziekan ds. Studiów – dr Anna Nadolska, Prodziekan ds. Studenckich – dr Tomasz Garsztka.

Uroczystość uświetnił Poznański Chór Kameralnego Towarzystwa Muzycznego im. Henryka Wieniawskiego pod batutą pana prof. Macieja Zienkowskiego oraz gość specjalny Michał Zator – najprawdopodobniej jedyny harfista w Polsce i jeden z niewielu na świecie, który wykonuje na harfie autorski repertuar akompaniując sobie do śpiewu. Wielokrotnie zapraszany do współpracy przez polskie filharmonie. Półfinalista piątej edycji programu Mam Talent. Stypendysta Ministra Kultury, Stypendysta Marszałka Wielkopolski. W swoim repertuarze posiada kompozycje klasyczne i autorskie.

W trakcie uroczystości Dziekan prof. dr hab. Tomasz Tasiemski odebrał od kierunku Wychowanie Fizyczne, Sport oraz Turystyka i Rekreacja przyrzeczenie absolwentów.

W roku 2021/2022 studia drugiego stopnia na kierunku Wychowania Fizyczne rozpoczęło 69 osób, a ukończyło 55 (w tym specjalność: Wychowanie fizyczne w służbach mundurowych – 55 osób), na kierunku Sport studia II stopnia rozpoczęły 54 osoby, a kończy – 40 osób, w tym:

– specjalność Trener Przygotowania Motorycznego – 12 osób

– specjalność Trener Osobisty – 8 osób

– specjalność Organizacja i Zarządzanie Sportem – 20 osób

W roku 2021/2022 studia II stopnia na kierunku Turystyka i Rekreacja rozpoczynało 37 studentów, a kończy 33.

Specjalność Zarządzanie i Coaching w TiR – 20 studentów

Specjalność Foodways w TiR – 13 osób

Absolutorium przygotowała Akademia Wychowania Fizycznego we współpracy z Fundacją na rzecz AWF Poznań, a wydarzenie poprowadziła mgr Anna Gomołysek.

foto: Grzegorz Czajka