28 marca br. Biuro Współpracy z Zagranicą zorganizowało po raz pierwszy na naszej uczelni „Erasmus Day”, na który zaproszeni zostali wszyscy studenci i pracownicy zainteresowani możliwością wyjazdu w ramach programu Erasmus+. Na spotkaniu  informacyjnym można było dowiedzieć się gdzie można wyjechać i jakich należy dopełnić formalności.

O tym, że jeden „Erasmus” to zdecydowanie za mało przekonywali  nasi studenci, ex -Erasmusi, którym tak spodobało się na ubiegłorocznych studiach i praktykach, że również  w tym roku postanowili skorzystać z możliwości wyjazdu.

W przedsięwzięciu wzięli udział również studenci zagraniczni, reprezentanci wszystkich krajów, obecnych w tym semestrze: Grecji, Turcji, Portugalii, Hiszpanii, Francji i Węgier.

Niespodzianki kulinarne czekały na odwiedzających. Uczestnicy „Erasmus Day” mogli degustować przygotowane przez studentów zagranicznych dania charakterystyczne dla ich krajów. Studenci każdej narodowości mieli do dyspozycji oznakowane stanowiska, na których promowali własny kraj i uczelnie. Studenci z Francji popisali się „Quiche Lorraine”, Grecy zaproponowali sałatkę grecką, Turcy deser „Irmik helvası” a Portugalczycy „Tuna Pate”. Na stoisku węgierskim nie zabrakło tradycyjnego Langosa. Niespodzianką była hiszpańska potrawa „Salmorejo Cordobés”.

Biuro Współpracy z Zagranicą zorganizowało również poczęstunek dla wszystkich gości. Nie zabrakło tańców przy dźwiękach regionalnych utworów muzycznych.