Dla kogo jest Dietetyka? Jak ten kierunek wpisuje się we współczesne realia? Co wyróżnia studia na kierunku Dietetyka od uczestnictwa w kursach i warsztatach? – na te pytania poznacie odpowiedź podczas kolejnej z rozmów z cyklu „Studiuj aktywnie na przyszłość” z wykładowcami, które przybliżą kierunki realizowane w AWF. – Studenci w naszej uczelni mają wiele zajęć praktycznych w kuchni, zajęć technologicznych, ponieważ wychodzimy z założenia, że dobry dietetyk powinien umieć poruszać się w kuchni, komponować posiłki, które będą smaczne i zdrowe – uważa dr Ewa Śliwicka z Zakładu Fizjologii i Biochemii Wydziału Nauk o Zdrowiu.

Kierunek Dietetyka jest odpowiedzią na zapotrzebowanie dynamicznie zmieniającego się rynku pracy. Rosnąca świadomość społeczeństwa oraz potrzeba dbania o zdrowie i kondycję fizyczną dają coraz większe szanse na zatrudnienie i rozwój specjalistów tej branży. Studenci tego kierunku pogłębiają wiedzę dotyczącą dietoprofilaktyki i dietoterapii, żywienia w sporcie, technologii ogólnej żywności, technologii przygotowywania potraw i posiłków, w tym wegetariańskich i dietetycznych.

Studia pierwszego stopnia trwają trzy lata i prowadzone są w trybie stacjonarnym. W trakcie studiów do wyboru są dwie specjalności: Dietetyka sportowa oraz Dietoprofilaktyka i dietoterapia.

Po zakończeniu kształcenia absolwent uzyskuje tytuł licencjata w zakresie dietetyki i nabywa kwalifikacje do oceny, skorygowania i układania diety dla człowieka zdrowego i chorego oraz aktywnego fizycznie, zarówno na poziomie rekreacyjnym, jak i wysoce profesjonalnym.

Posiada kompetencje obejmujące w szczególności wiedzę i umiejętności z zakresu zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym oraz leczenia i wspomagania leczenia różnych jednostek chorobowych, a także prowadzenia edukacji żywieniowej, dysponuje szczegółową wiedzą o żywieniu osób aktywnych fizycznie na różnych poziomach zaawansowania sportowego, a w ramach specjalności dietetyka sportowa – także w różnych okresach cyklu treningowego, w wybranych dyscyplinach sportowych.

Absolwent może prowadzić własną działalność, pracować w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach gastronomicznych działających na terenie ośrodków i klubów sportowych, szpitalach, hotelach, przedszkolach i szkołach, domach pomocy społecznej, sanatoriach oraz w ośrodkach SPA i w gabinetach odnowy biologicznej, a także w centrach rekreacyjnych, hotelach, zielonych szkołach.

Szczegółowe informacje i zasady rekrutacji dostępne są na stronie: [link]
Zarejestruj się już dziś!

Przypominamy, że rekrutacja na pierwszy stopień trwa do 10 lipca br.! Zachęcamy do zapoznania się z zasadami naboru w AWF Poznań i aplikowania na wybrane kierunki.
Link do wszystkich kierunków w AWF: [link]