Dobry sposób na niedzielny relaks i lepsze poznania swojego miasta – w minioną niedzielę, 12 września br., kilkadziesiąt osób wybrało się na spacer tematyczny „Słodycz Poznania”, którego autorami byli studenci Turystyki kulturowej z dziennikarstwem naszej Uczelni. Uczestnicy odwiedzili m.in. Rogalowe Muzeum Poznania, bar kawowy „Kociak” czy fabrykę czekolady Goplana. Przy okazji mogli poczęstować się słodkościami. Wydarzenie było częścią Europejskich Dni Dziedzictwa.

Trasa spaceru obejmowała dziewięć kultowych i historycznych miejsc związanych z cukiernictwem i wytwórstwem słodyczy w mieście. Uczestnicy odwiedzili i usłyszeli historie: Rogalowego Muzeum Poznania, kawiarni na Starym Rynku, w tym najstarszej w Poznaniu kawiarni Pfitznera, fabryki krówek Pomorskiego, o której opowiedział sam wnuk Feliksa Pomorskiego, fabryki czekolady i cukierków, mieszczącej się dawniej przy ul. Św. Wojciecha 29, kawiarni „Ewa”, wspominanej w serii książek „Jeżycjada” Małgorzaty Musierowicz, fabryki czekolady Goplana, cukiernika Wojciecha Kandulskiego, baru kawowego „Kociak” oraz dawnej Arkadii na Placu Wolności. Autorami projektu i trasy byli studenci Turystyki kulturowej z dziennikarstwem naszej Uczelni. Spacer przeprowadziło Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej.