Absolwenci uczelni wyższych zainteresowani uzupełnieniem kompetencji zawodowych o umiejętności z zakresu przeprowadzania poradnictwa żywieniowego osób aktywnych fizycznie mogą podjąć w AWF Poznań studia podyplomowe „Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie”. Zapisy trwają.
Celem studiów podyplomowych jest uzyskanie przez uczestników wiedzy i umiejętności pozwalających na prowadzenie poradnictwa żywieniowego dla osób podejmujących aktywność fizyczną. Absolwent tego kierunku będzie umiał ocenić, skorygować i ułożyć dietę człowieka aktywnego fizycznie, zarówno na poziomie rekreacyjnym, jak i profesjonalnym. Ukończenie studiów podyplomowych „Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie” daje absolwentowi gwarancję posiadania wiedzy umożliwiającej przygotowanie diagnozy żywieniowej, będącej podstawą profesjonalnego postępowania dietetycznego.
Studia skierowane są do absolwentów uczelni wyższych (I i II stopnia) kierunków związanych z wychowaniem fizycznym, sportem, turystyką, żywnością i żywieniem, dietetyką, medycyną, fizjoterapią, farmacją i zdrowiem publicznym, a także absolwentów innych kierunków związanych zawodowo ze sportem.
W ramach studiów poprowadzone zostaną takie zajęcia jak m.in. fizjologia wysiłku fizycznego, podstawy fizjologii żywienia (układ pokarmowy), biochemiczne aspekty żywienia człowieka w wysiłku fizycznym, podstawy żywienia człowieka, planowanie żywienia w różnych dyscyplinach sportu, czy psychologia i psychopatologia odżywiania.
Studia trwają dwa semestry (211 godzin dydaktycznych) w trybie weekendowym. Koszt jednego semestru to 2 tys. zł. Po ukończeniu studiów absolwenci otrzymują świadectwo ukończenia studiów podyplomowych.
Szczegółowe informacje o studiach podyplomowych oraz zapisach dostępne są na stronie: link.
Równocześnie przypominamy, że zgodnie z Zarządzeniem Rektora Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu z dnia 11 marca br. w związku z przeciwdziałaniem rozprzestrzenianiu się koronawirusa od 11 marca br. do 24 marca br. włącznie odwołane zostają zajęcia w Uczelni, w tym także na studiach podyplomowych.