Studenci dietetyki na drugim stopniu studiów wzięli udział w wyjątkowej konferencji naukowo-szkoleniowej organizowanej w naszej Akademii. Wyjątkowej, ponieważ organizowanej przez naukowców dla studentów. Przyszli dietetycy mogli zapoznać się z zagadnieniami naukowymi i realiami pracy w zawodzie z różnych perspektyw – dietetyka związku sportowego, naukowca, dietetyka prowadzącego prywatny gabinet. Wydarzenie pełne było wiedzy i inspiracji.
– Dzisiejsza konferencja jest wyjątkowa, bo jak wiecie, konferencje naukowe przeważnie organizowane są przez naukowców dla naukowców. Dzisiejsza konferencja zorganizowana została szczególnie dla Was, studentów, żebyście mogli brać czynny udział w tworzeniu wiedzy – przywitał zebranych w auli studentów Rektor prof. AWF dr hab. Dariusz Wieliński. Uczestników powitał także prof. dr hab. n. med. Maciej Pawlak oraz prof. AWF dr hab. Urszula Czerniak, Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu.
Wykład wprowadzający wygłosił prof. dr hab. n. med. Maciej Pawlak z Zakładu Fizjologii i Biochemii AWF Poznań. Dotyczył on terapeutycznych możliwości stosowanej diety, a także jej biologicznych ograniczeń. Profesor, kończąc wystąpienie, podkreślił, że terapeutyczne i modulujące efekty diety mogą przejawiać się w uruchamianiu lub wspieraniu pewnych specyficznych, wewnątrzkomórkowych procesów sygnałowych lub też modulowaniu odpowiedzi układu immunologicznego, a także że poznanie reakcji genomu na składniki pokarmowe, stwarza możliwość personalizacji żywienia poprzez modulowanie ekspresji określonych genów, odpowiadających na dietę, styl życia czy wpływ środowiska zewnętrznego.
W kolejnych wykładach prelegenci przekazali wiedzę o znaczeniu bakterii jelitowych u osób aktywnych fizycznie oraz usystematyzowali informacje o nowoczesnych strategiach żywieniowych w sporcie. Dr n. med. Mirosława Gałęcka, założycielka Instytut Mikroekologii w Poznaniu, przedstawiła wyniki badań, które potwierdzają pozytywny wpływ aktywności fizycznej na fizjologię jelit oraz wpływ mikrobioty na wydajność sportowca. Mikrobiota poprawia stan nawodnienia, wzmacnia kości, poprawia jakość snu, wspiera system obrony antyoksydacyjnej, wpływa na skład masy ciała, zwiększa wchłanianie składników odżywczych, zwiększa poziom energii, wpływa na samopoczucie, zmniejsza stan zapalny, a to wpływa na kondycję, skłonność do kontuzji, podatność na infekcje górnych dróg oddechowych oraz częstość występowania dolegliwości żołądkowo-jelitowych u sportowców. Równocześnie aktywność fizyczna o dużym nasileniu oraz stres związany ze współzawodnictwem, będące nierozerwalnymi elementami profesjonalnego uprawiania sportu, wpływają negatywnie na stan bakterii jelitowych. Dla przyszłych dietetyków ważne jest więc, żeby poznali metody modulowania i wspierania mikrobioty jelitowej przez uwzględnienie w diecie substancji prebiotycznych oraz suplementację probiotykami.
Prof. dr hab. Barbara Frączek z AWF Kraków przedstawiła najważniejsze strategie żywieniowe w sporcie, od podstawowej, tj. zbilansowanej diety zwyczajowej, poprzez ergogenną suplementację diety, wspomaganie regeneracji powysiłkowej, strategie normalizujące masę i skład ciała czy periodyzację żywieniową i trening żywieniowy.
Wpływ genów na powysiłkową redukcję masy ciała omówiła ze studentami prof. AWFiS dr hab. Agnieszka Maciejewska-Skrendo. Uwaga studentów skupiona została na wariantach genów kodujących czynniki decydujące o równowadze energetycznej przemian metabolicznych, termogenezie czy procesach różnicowania komórek, jak również genów kodujących czynniki modyfikujących nawyki żywieniowe (głównie te kontrolujące poczucie głodu i sytości), które odgrywają kluczową rolę w regulacji masy ciała oraz odpowiedzi organizmu na wykonywany wysiłek i aplikowane obciążenia treningowe. Prof. dr hab. n. med. Zbigniew Szyguła z PWSZ w Tarnowie przybliżył natomiast problemy sportowców związane z odwodnieniem i przewodnieniem.
Na podstawie własnych doświadczeń związanych z pracą zawodową Urszula Somow, dietetyk Polskiego Związku Lekkiej Atletyki, ekspert Fundacji Szkoła na Widelcu, konsultant klubu PGE Skra Bełchatów, omówiła rolę dietetyka w kontrolowaniu gospodarki żelaza u sportowców, natomiast Bartłomiej Pomorski, Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej, przybliżył wpływ dostępności węglowodanów na procesy wewnątrzkomórkowe odpowiedzialne za poprawę wydolności organizmu.
Na zakończenie dr n. med. Monika Szulińska z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu przedstawiła studentom zagadnienie insulino oporności z klinicznego punktu widzenia, wraz z jej przyczynami oraz sposobami leczenia. Doktor Szulińska jest członkiem zespołu badawczego przeprowadzającego w naszej Akademii badania dotyczące zastosowania treningu obwodowego w terapii insulinooporności u kobiet o zróżnicowanej sprawności fizycznej.
– Podczas konferencji poruszonych i usystematyzowanych zostało bardzo dużo ważnych problemów i tematów. Liczę, że wyniesiecie z naszego spotkania dużo wiedzy i inspiracji na przyszłość. Mogliście spojrzeć na pracę dietetyka z różnych perspektyw – podsumowała konferencję prof. dr hab. prof. AWF dr hab. Joanny Karolkiewicz, kierownik Zakładu Żywności i Żywienia. – Dziękuję wszystkim zaproszonym gościom, studentom oraz osobą uczestniczącym w konferencji online – zakończyła profesor Karolkiewicz.
Zorganizowanie konferencji było integralnym elementem projektu pn. „Zintegrowana Strategia Rozwoju Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu” (POWR.03.05.00-00-z063/18).