Jakie specjalności prowadzone są na kierunku Turystyka i Rekreacja? W jakich pracowniach i laboratoriach realizowane są zajęcia? Gdzie studenci zdobywają doświadczenie zawodowe? Czym jest „życie studenckie” w AWF Poznań? Tego dowiedzieli się uczniowie klasy akademickiej o kierunku technik hotelarz, powstałej w ramach porozumienia Akademii z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Wizyta odbyła się 4 listopada.

Historię kierunku Turystyka i Rekreacja w AWF Poznań, aktualną ofertę specjalności, w tym szczególnie interesującą dla uczniów specjalność Menedżer hotelarstwa i gastronomii, oraz życie na uczelni i możliwości rozwoju dostępne dla studentów przedstawiły prof. AWF dr hab. Beata Pluta, kierownik Katedry Turystyki i Rekreacji, dr Agnieszka Wartecka-Ważyńska, kierownik projektu utworzenia klasy akademickiej, oraz dr Joanna Śniadek z Zakładu Ekonomiki Turystyki i Informatyki. Uczniów przywitał w naszej Akademii Prorektor ds. nauki prof. dr hab. Jan Celichowski.

Uczniowie – przyszli menedżerowie hoteli, agroturystyk czy punktów gastronomicznych, zwiedzili uczelnię, zobaczyli pracownie: komputerową, Zakładu Żywności i Żywienia, Zakładu Fizjoterapii Nerwowo-Mięśniowej oraz Zakładu Teorii Sportu. Wzięli także udział w krótkim warsztacie z fizjologii i biochemii, przeprowadzonym przez dra Tomasza Podgórskiego.

Cykl spotkań dla klasy akademickiej ma dać uczniom możliwość poznania naszej Akademii, nauczycieli akademickich prowadzących zajęcia na kierunku Turystyka i Rekreacja oraz ciekawej formy realizowania programu studiów na tym kierunku.