Branża HoReCa w Polsce i warsztaty kulinarne kuchni regionalnych Polski to przedmioty, które w terenie realizowali studenci kierunku Turystyka i Rekreacja, będący na specjalności Foodways w turystyce. Odwiedzili 28 kwietnia Folwark Wąsowo, w którym mogli poznać dzieje i współczesne funkcjonowanie kompleksu, zlokalizowanego w dawnym folwarku rodziny von Hardt oraz wziąć udział w warsztatach z kuchni wielkopolskiej.Studenci, pod opieką dr hab. Karoliny Buczkowskiej-Gołąbek, zwiedzili restaurację, która mieści się w dawnej źrebięciarni, salę weselną w stodole, pokoje hotelowe w kuźni, ekologiczne pola i obiekty przeznaczone do przetwórstwa ekologicznego. Poznali sposoby zarządzania takim obiektem, wzięli udział w warsztatach z tworzenia karty menu oraz kalkulowania kosztów dań i warsztatach kuchni wielkopolskiej, które zwieńczone były pysznym posiłkiem.
Przygotowali zupę rumpuć, pieczone udka kacze, szparagi, dorsza w sosie grzybowym, kopytka, gołąbki z włoskiej kapusty i pyry z gzikiem nowotomyskim. Wszystkie produkty pochodziły ze zbiorów własnych folwarku oraz zaufanych lokalnych producentów.