9 maja 2023 roku, punktualnie o godz. 9.00 JM prof. AWF dr hab. Dariusz Wieliński – Rektor AWF w Poznaniu, przywitał audytorium zgromadzone w Auli naszej Uczelni i oficjalnie otworzył obrady w ramach dorocznej konferencji naukowo-dydaktycznej pt. „Żywienie osób aktywnych fizycznie – profilaktyka, wspomaganie, bezpieczeństwo”. Konferencja skierowana była przede wszystkim dla studentów studiów magisterskich na kierunku Dietetyka naszej Akademii. Inicjatorem tego wydarzenia był prof. dr hab. Maciej Pawlak – kierownik Katedry Dietetyki.
W ramach tegorocznej konferencji zorganizowano dwie sesje – w trakcie pierwszej zaprezentowali się eksperci z zakresu szeroko rozumianej dietetyki i wspomagania żywieniowo-suplementacyjnego osób aktywnych fizycznie i sportowców. Wykłady wygłosili: prof. dr hab. Maciej Pawlak (AWF w Poznaniu), prof. AWF dr hab. inż. Krzysztof Durkalec-Michalski (AWF w Poznaniu), dr n. med. Joanna Grupińska (Wielkopolskie Centrum Onkologii), dr Aleksandra Pięta (AWF Kraków), prof. AWFiS dr hab. Agnieszka Maciejewska-Skrendo (AWFiS Gdańsk) oraz prof. dr hab. Adam Cieślak (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu).
Druga sesja poświęcona była przedstawieniu działalności kół naukowych dietetyków. Zaprezentowana została działalność: SKN Dietetyki Pediatrycznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, SKN Dietetycy AWF Poznań, SKN AWFiS w Gdańsku, SKN Dietetyki Klinicznej Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu oraz SKN Dietetyki Sportowej AWF w Poznaniu. Sesja ta stanowiła merytoryczną platformę do wymiany doświadczeń w zakresie prowadzenia i działalności tego rodzaju organizacji studenckich. Dała możliwość nawiązania kontaktów i współpracy pomiędzy kołami działającymi w obrębie różnych uczelni.