Dwie pracownie dydaktyczne z 12 stanowiskami wyposażonymi w profesjonalny i nowoczesny sprzęt tworzą laboratorium powstałe w ramach projektu pt. „Zintegrowana Strategia Rozwoju Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu”. Przestrzeń naukowo-badawcza uatrakcyjnia proces dydaktyczny oraz umożliwia studentom prowadzenie badań w ramach prac magisterskich.
Laboratorium Katedry Dietetyki powstało w ramach realizacji zadania projektowego związanego z przygotowaniem nowych programów kształcenia – studiów magisterskich na kierunku dietetyka o specjalności: profilaktyka żywieniowa w aktywności fizycznej. Laboratorium przystosowane jest do prowadzenia zajęć na studiach I i II stopnia, takich jak: Towaroznawstwo i analiza sensoryczna żywności, Towaroznawstwo – nowa żywność, żywność dla sportowców, Higiena i toksykologia żywności, Analiza i ocena jakości żywności, Mikrobiologia ogólna i żywności. Studenci z pracowni analityki żywności i pracowni sensorycznej mogą także korzystać przeprowadzając badania do prac magisterskich.
Koszt wyposażenia laboratorium to ponad 200 tys. zł.