Młodzi lekkoatleci z UKS Achilles Leszno wzięli udział w zajęciach nt. żywienia, które poprowadzili studenci drugiego stopnia drugiego roku Dietetyki, w ramach praktyk studenckich. Wśród młodych zawodników z Leszna znaleźli się m.in. sprinterzy, młociarze.
– Wiedza od specjalistów inaczej do nich dociera niż informacje przekazywane bezpośrednio od trenera, bo z nim są na co dzień, a tu wiedza specjalistów przekazana w ciekawej formie, indywidualne konsultacje myślę, że przyniosą efekt, którego oczekujemy – uważa trener Filip Zdonek z UKS Achilles Leszno.
Przed przyjazdem zawodnicy przez 7 dni prowadzili dzienniczki żywieniowe, które potem były omawiane przez studentów Dietetyki, w ramach indywidualnych porad. Na podstawie tych dzienniczków studenci, pod opieką merytoryczną dr Anny Gogojewicz, przygotowali analizę żywieniową.
W trakcie spotkania każdy z zawodników miał wykonane badanie składu ciała. – To badanie chcemy powtórzyć po 3 miesiącach po wprowadzeniu interwencji żywieniowej. Każdy z zawodników z dzisiejszego spotkania wychodzi z indywidualnym planem żywieniowym i po tym czasie będziemy chcieli sprawdzić, czy ten plan działa – podkreśla dr Anna Gogojewicz z Zakładu Żywności i Żywienia naszej Akademii.
Głównym błędem żywieniowym, który zaobserwowali studenci wśród młodych zawodników z Leszna jest mała energetyczność diety. U wielu z nich dietetycy z AWF wprowadzili żywienie okołotreningowe.