Przez dwa dni, 28 marca i 1 kwietnia br., uczniowie Szkoły Podstawowej nr 82 z Poznania zapoznawali się w naszej Uczelni z zasadami zdrowego żywienia – m.in. tworzenia urozmaiconych posiłków oraz odpowiedniego czytania etykiet zamieszonych na produktach spożywczych. Prelegenci z Zakładu Dietetyki Sportowej Akademii odpowiedzieli na pytania, co jeść, a co warto ograniczyć?Spotkanie edukacyjne poprowadzili pracownicy Zakładu Dietetyki Sportowej: mgr Natalia Główka, mgr Iwona Dziuba-Hut oraz studenci Dietetyki: Valeria Rudnichenko, Mikołaj Szymocha i Błażej Przybylik. Zajęcia łączyły teorię z praktyką – dzieci miały okazję obliczyć swoje dzienne zapotrzebowanie energetyczne, dowiedziały się, który posiłek jest najważniejszy w ciągu dnia i jak piramida żywienia przekłada się na nasze codzienne życie.

Celem szkolenia było stworzenie platformy w zakresie skutecznej edukacji dzieci, przekazania wiedzy opartej na faktach naukowych w sposób przystępny, a także zainteresowanie młodych słuchaczy praktycznymi aspektami z zakresu dietetyki i żywienia człowieka. W zajęciach udział wzięły również dzieci z Ukrainy, a samo spotkanie tłumaczone było przez studentkę Dietetyki – Valerię Rudnichenko.