Czy nowoczesne strategie żywieniowe w sporcie to moda czy potrzeba? Jakie znaczenie mają bakterie jelitowe u osób aktywnych fizycznie. Odwodnienie i przewodnienie sportowców, czy terapeutyczne i modulacyjne efekty stosowanej diety – to tylko kilka z zagadnień poruszanych w wystąpieniach prelegentów podczas konferencji naukowo-szkoleniowej pt. „Żywienie ludzi aktywnych – profilaktyka, wspomaganie, bezpieczeństwo”. Konferencja odbędzie się 25 września br. o godz. 10 w formie hybrydowej – dla studentów kierunku Dietetyka na II stopniu studiów w auli AWF Poznań oraz online. Zachęcamy do udziału!

Celem konferencji, skierowanej przede wszystkim do studentów kierunku Dietetyka, jest rozbudzenie w nich zainteresowań pracą naukową w zakresie żywienia w sporcie i aktywności fizycznej oraz doskonalenie niezbędnego warsztatu naukowo-dydaktycznego.

Wykłady wygłosi ośmiu prelegentów – wysokiej klasy specjalistów w zakresie dietetyki, pracujących naukowo w różnych ośrodkach badawczych. Wśród nich znajdują się m.in. przedstawiciele uczelni wychowania fizycznego, dietetyk Polskiego Związku Lekkiej Atletyki czy Prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej.

Konferencja zaplanowana na 25 września br. rozpocznie się o godz. 10 w auli w budynku głównym. Równolegle prowadzony będzie streaming online. Link do transmisji zostanie udostępniony na kilka dni przed wydarzeniem.

Konferencję honorowym patronatem objął Rektor Akademii Wychowania Fizycznego w Poznaniu prof. AWF dr hab. Dariusz Wieliński.

Organizacja konferencji jest integralnym elementem projektu pn. „Zintegrowana Strategia Rozwoju Akademii Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego w Poznaniu” (POWR.03.05.00-00-z063/18).

Program konferencji: Pobierz